Инж. Павлин Костов: Дори след увеличението, цената на парното и топлата вода няма да стане непоносима за абонатите ни

Цената на топлоенергията, предоставяна от „Топлофикация – Сливен инж. Ангел Ангелов“ няма да стане непоносима за нашите абонати дори и след очакваното повишение на цената й от 1 юли. Това заяви инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на дружеството, след като стана ясно, че 71 % е увеличението на цената, която от ТЕЦ-Сливен са заявили в Комисията за енергийно и водно регулиране.

От дружеството са предложили цена на топлинна енергия с гореща вода да бъде в размер на 134,72 лв./МВтч, като в момента тя е 78,18 лв. и на топлинната енергия с водна пара да е в размер на 114,66 лв./МВтч от 1 юли 2022 година, като сега тя е 69,95 лв.

„ТЕЦ-Сливен има около 14 000 абонати и ние ще направим всичко възможно да ги задържим“, категоричен бе Павлин Костов. Според него, това ще стане чрез отстъпки в цените, промоции, индивидуални договори за пределни цени.

 

По думите му, сред основните причини за поисканото увеличение на цената на парното е неколкократното поскъпване на основното гориво, което централата използва, а именно – въглищата. „Част от тях са вносни от Узбекистан, Казахстан и др. и в рамките на десет месеца са поскъпнали около четири пъти, другите са български и идват от мина край Твърдица и от басейна „Марица Изток“, поясни още той.

Увеличението на цените на основните резервни части и консумативи, които ползва централата също е компонент, който е в основата на исканото увеличение. Още повече, че след няколко дни „Топлофикация – Сливен инж. Ангел Ангелов“ започва планов годишен ремонт на съоръженията си и на магистралните трасета. Металните тръби, които преди купувахме за 1,39 лв./кг , сега струват 3,60 лв./кг“, допълни инж. Костов

Той припомни също, че за последно цените са били променяни преди година и сега те по никакъв начин не отговарят на разходите, направени за производството на топлоенергия.

Сливенската топлофикация е сред тези, които са поискали най-малко увеличение на цените си в сравнение с останалите дружества в страната.

Окончателното решение за размера на увеличението ще вземе КЕВР след малко повече от месец.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук