Инж. Пламен Иванов: Бях отстранен от Съвета на директорите защото отказах да назнача на ръководни постове хора, „спуснати отгоре“ и без нужния ценз

Бях отстранен от Съвета на директорите на държавното предприятие „Напоителни системи“ защото както аз, така и колегите ми, отказахме да назначим на ръководни постове хора „спуснати отгоре“, които дори нямат нужния ценз. Това заяви в интервю за Slivenpost.bg инж. Пламен Иванов- ръководител на „Напоителни системи -клон Средна Тунджа, който беше освободен от Съвета на директорите на държавното предприятие още през юни от новия земеделски министър, но според Съда и Търговския регистър все още не е отписан от Борда. Припомняме, че заповедта беше подписана на 6 юни тази година и оттогава предприятието е без легитимно управление.

До момента държавата пет пъти е подавала заявления за вписване в търговския регистър на новото ръководство, а по четири от тях вече има актове за спиране на регистърното производство.

„Факт е, че в момента ситуацията около „Напоителни системи“ е притеснителна, в разгара на поливен сезон сме, имахме едно блокиране на сметките, в момента са ни отнети правата да банкираме и да се разпореждаме със средства. Това е обезпокоително, понеже всеки ден са ни необходими средства за отстраняване на аварии, подобряване на част от мрежата, имаме заявки и от нови водоползватели и това буди притеснение не само у мен и колегите в страната, но в земеделската общност“ , коментира още той. По думите му, към момента се прави всичко възможно клиентите да не усещат сътресенията в „Напоителни системи“ и да могат да получават едно добро качество на услугата-доставка на вода за напояване.

Инж. Иванов изрази надежда, че всичко това няма да се отрази на заплатите на хората, които работят в държавното дружество. „В сметките на нашия „Клон Средна Тунджа“ има средства, през последните години е на печалба, никога не сме изпадали в такава ситуация. Този месец имахме леко забавяне с плащането, ако обаче нещата се задържат така, може би ще имаме затруднение за следващо плащане на заплати“ ,поясни той и изрази притеснение от факта, че служителите, благодарение на чиято работа са постигнати добрите финансови резултати на дружеството сега се страхуват, че ще останат без заплати.

Относно собственото си отстраняване от Съвета на директорите, Пламен Иванов заяви , че го разбрал от медиите и това било изненадващо за него.

„След като разбрах за моето освобождаване от медиите, няколко дни по- късно отидох да си потърся протокола от Министерството на земеделието и той ми беше връчен. Потърсих юридическа помощ, тъй като бях изненадан и не знаех какво е довело до уволнението ми,  също така това което фигурираше в протокола беше грубо нарушаване на законодателството. От тази гледна точка, за момента Съда и Търговския регистър отказва да ни отпише като участници в ръководния орган, въпреки многобройните опити от тяхна страна“, каза той.

По думите му, за него не е важно и самоцел да бъде в Борда на директорите. „Аз съм се явявал на конкурси, пред независим състав, това отне няколко месеца, писане на концепция, бизнес план, устни изпити и недоумявам как така, с лека ръка, могат да бъдат назначени някакви хора. На мое място е назначен човек, който е набор 1952 г. и е бивш полицай. Ако това е реформата, която всички искаме……. Нека бъде това!“, коментира Иванов.

„Надявам се на разум от тяхна страна при развитието на по-нататъшната ситуация, да не прехвърлят отговорността на нас. Според мен, един мениджър е добър тогава, когато не уволнява абсолютно всички, за да си сложи т. нар. „негови хора“, а може да се ръководи чисто от постигнатите резултати на екипа. Аз мога да каза, че до нашето уволнение се стигна, след като отказахме да назначим спуснати от тях хора, които да бъдат назначени от нас като управители по места, а те дори нямаха необходимия ценз. Не знам по какъв критерий аз трябваше да ги назнача. На тези места където те предложиха смените, клоновете бяха с много добри резултати и нямаха никакви задължения. Аз не харесвам начина, по който бяхме притискани и нямаше как да се съглася на техния начин на работа“, категоричен е инж. Пламен Иванов.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук