Инж. Пламен Иванов: В яз.“Жребчево“сега има 83 млн. куб. м. вода, но очаквам нивото му да се покачи

Обемът на яз. „Жребчево“ в момента е 83 300 000 куб. м. или 20,8 % , напоителният сезон обаче вече приключи, очакваме и средно влажна година така, че нивото му ще се покачи, съобщи инж. Пламен Иванов – Управител на „Напоителни системи” ЕАД – клон „Средна Тунджа“.

„Заради ниските нива на язовира, дължащи се най-вече на сушата, всички ВЕЦ-ве са спрени, тази година не са работили, единствено ВЕЦ Жребчево е работила когато е преработвана вода за напояване“, посочи още той.

По думите му, сегашното ниво на язовира е каквото е било достигнато преди три години. „Ако се задържи отново суха година както предните, язовирът ще се възстанови до нива като в началото на този поливен сезон -150 млн. куб. м. Очакванията ни обаче, са за средно влажна година когато притока ни е между 310- 340 млн. куб. м., а това означава, че язовира ще е отново пълен“, посочи инж. Иванов.

Последната средно влажна година е била 2015 и язовир „Жребчево“ е издържал четири сушави години.

Инж. Иванов отчете силен напоителен сезон с двойно повече площи от миналата година и успокои земеделците, че язовир „Жребчево“ е за напояване, това му е основни приоритет и съответно техните поливни нужди и догодина ще бъдат удовлетворени. „Няма как да ограничим земеделците въпреки подобни призиви. Язовирът няма да пресъхне и следващия поливен сезон също ще можем да осигурим вода“, категоричен е управителят на „Напоителни системи” ЕАД – Сливен.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук