Инж. Пламен Иванов: Язовир „Жребчево“ разполага със свободен обем за поемане на водните количества от очакваните предстоящи валежи  

173,5 млн.куб.м е нивото на язовир „Жребчево“ към 21 ноември. Това заяви инж. Пламен Иванов, управител на „Напоителни системи ЕАД – клон Средна Тунджа“. „Очаквам нивото на язовир „Жребчево“ още да се повиши заради предстоящите валежи в следващите месеци. Пълният му капацитет е 400 милиона куб.м. и има достатъчно място във водоема“, каза инж. Иванов.

Поставена е метеорологична станция за измерване на падналите валежи. „За по-голяма отчетност се следят и много други компоненти за изчисление на изпаренията от язовира. Монтирано е и сензорно измервателно устройство за нивото му“, обясни Иванов и допълни, че от „Жребчево“ се изпускат стриктно водните количества, разрешени от МОСВ.

Почистеният бент БинкосУправителят на „Напоителни системи“ заяви още, че коритото на река Тунджа е почистено от наноси и растителност преди бент Бинкос. Ремонтиран е и един от цилиндричните отвори. В момента тече почистване на напоителния канал в района на селата Злати войвода и Гавраилово. „В землището на Младово и Крушаре са възстановени и почистени участъците за земеделските производители, които ще поливат с поливна техника. Работи се по отводнителни канали. Възстановени са предпазни диги по два участъка от р. Сотирска. Предстои укрепване и на участъци по р. Сажевица“, каза още Пламен Иванов.

Почистената язовирна стена

„Земеделските стопаните могат да са спокойни, че и през следващата година ще бъде подсигурено напояването на земеделските площи. За поливен сезон 2024 има заявено увеличение на физическите декари за напояване с 20%“, коментира управителят на „Напоителни системи”.  Приходите от напояване за тази година са с 38% повече спрямо 2022 г.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук