Инж. Снежана Кънева: При заплаха от радиация Общината има план за раздаване на йодни таблетки

„Община Сливен има актуален план за реакция при заплаха от радиация, имаме план за раздаване на йодни таблетки, това е наша грижа, имаме цялата логистика с какви автомобили, по кои маршрути, кои са хората, които ще шофират, къде са пунктовете където ще бъдат раздавани, но медицинското осигуряване е от РЗИ Сливен“, това съобщи инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“ по време на заседание на Съвета за намаляване риска от бедствия, който се проведе в Община Сливен днес.“Ние имаме готовност да подпомагаме органите по медицинско осигуряване“, допълни още тя.

По думите й, в града има четири противорадиационни укрития, изградени в четири училища. „Направили сме проверката, това са големи училища в кварталите „Сини камъни“ и „Българка“ където установихме, че в следствие на санирането на сградите там има добро уплътнение, има ток, вода и светлина, но има нужда от почистване“, поясни инж. Кънева. Тъй като досега не е е имало предизвикателство или заплаха всичко се е сваляло долу в тези приземни етажи. „В момента директорите на училищата са предупредени да ги почистят и да се освободят така, че да може да се осигури някакъв комфорт, ако се наложи къде да се приберат децата“, допълни тя и направи важно уточнение, което според нея е необходимо населението да знае- противорадиационните укрития са предназначени за учащите се и персонала в тези училища, те не са за населението.

Според нея, необходимо е да се направи и обследване на въздушната система на тези помещения защото там не може да се вкарва въздух отвън.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук