Инфекциозните отделения в Сливен са препълнени, разкрити са допълнителни легла

Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински в Сливен е препълнени с болни от грип. В него има 30 легла, а пациентите са 38, разкрити допълнително са 8 легла“, това обяви на днешния сутрешен брифинг пред ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, който е начело на Националния щаб за борба с разпространението на коронавируса.

„Във Военна болница в Сливен има 10 инфекциозни легла, като и там са разкрити допълнителни легла. Капацитетите са запълнени. Ще трябва да се закриват отделения, за да се трансформират за инфекциозни случаи. Трябва да бъдат оборудвани със защитни средства и персонал. Също и Бързата помощ трябва да бъдат оборудвани със защитни средства. В тази връзка ще имаме разговори днес“, каза още Мутафчийски.

По думите му, подобно е положението и на други места в страната, инфекциозните отделения са пълни особено в източна и централна България.

„След анализ от тази сутрин ще изпратим писмо за бърза реакция от Министерство на здравеопазването и службите, ангажирани с болничното лечение да свикат незабавно директорите на областните болници, за да докладват какви са допълнителните средства и сили, които ще отделят евентуално за справяне с коронавирусната инфекция, когато и ако се появи в България.

Направените тестове от изминалото денонощие са отрицателни за коронавирус, отбеляза още генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

„Направени са 12 в Националната лаборатория, 12 във ВМА и 3 във Варна. Всичките са отрицателни. Беше осъществен и междулабораторен контрол – по 6 разменени проби, които са отрицателни“, посочи Мутафчийски.

През изминалото денонощие във ВМА са приети 11 човека, които ще бъдат тествани. „Освободени са двама след отрицателни проби. Днес 3 лица подлежат на същия контрол и евентуално ще бъдат освободени. Разширяваме кръга на лицата, които тестваме“, каза проф. Мутафчийски.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук