Искат 6 дни ваканция между учебните срокове

Извънредна ваканция за учениците от 28 януари до 2 февруари поиска Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България. Предложението ще бъде внесено днес до министъра на образованието. Организацията на училищните директори се мотивира, че от една страна това ще е реална почивка между първия и втория учебен срок за децата – от петък до вторник, което прави 6 дни заедно с уикенда. Според одобрения към момента график междусрочната ваканция е само един ден – 1 февруари, който се пада във вторник и не може да се слее с почивката в събота и неделя.

От друга страна пауза в учебния процес ще помогне  за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите поради заболяване или карантиниране. Всеки ден регистрираните случаи на положителни тестове в училищата растат. От завръщането на децата след коледната ваканция са скочили над 3,5 пъти.

Такава ваканция ще е също възможност за откъсване на всички ученици за седмица от училищната среда и възможност за нормално започване на втори учебен срок, добавят от директорската гилдия, като се надяват на подкрепа от МОН и синдикатите.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук