И в Сливен ще преглеждат безплатно пациенти със съмнения за хематологични заболявания

Безплатни консултации и прегледи на пациенти със съмнения за хематологични заболявания ще се извършват в Сливен на 12 ноември. Желаещите трябва да се запишат за тях при личния си лекар, който ще им предостави информация. Прегледите са част от инициативите на Националната кампания „Попитайте хематолога“, която ще посети и Сливен. Д-р Елина Белева от Клиника по хематология, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, ще преглежда и консултира безплатно пациентите.

Личните лекари в Сливен вече са информирани как да включат пациентите си в програмата и има записани пациенти за консултацията на 12 ноември.

Жители на Сливен и региона, които имат съмнения за своето състояние, неуточнена хематологична диагноза, или са лежали с такава диагноза в хематологично или друго отделение, могат да научат от горещия телефон на кампанията 070010126 (на цената на градски разговор) начините за участие безплатния преглед. Телефонната линия е отворена всеки работен ден от 10.00 до 17.00 ч.

Кампанията се организира от Института за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив, НСБАЛХЗ София, Клиника по хематология – ВМА, УМБАЛ „Св. Марина“ Варна, РЗИ Сливен и Община Сливен.

Целта е оптимизиране пътя на пациента и изграждане на добра връзка между общопрактикуващите лекари със специалисти-хематолози от водещи университетски центрове. Редица хематологични заболявания налагат използването на специализирана диагностика и терапия, които съществуват само в университетските хематологични центрове. Научните постижения в хематологията в пъти повишават преживяемостта на пациентите с онкохематологични диагнози.

Практиката показва, че пациентът се лута по различни кабинети и достъпът му до правилното лечение се разтяга във времето. Правено е и проучване, според което знанието за заболяванията на кръвта сред анкетираните не е достатъчно. 47% не знаят нищо за хематологичните заболявания. Повече от половината споделят, че в последната година не са си правили изследвания на кръвта (пълна кръвна картина). Хората асоциират заболяванията на кръвта най-често с анемията и левкемията. Запитани към кого биха се обърнали, ако трябва да посетят хематолог, 84% от анкетираните отговарят, че биха питали личния си лекар. Затова кампанията е насочена най-вече към личните лекари. Това е втората й вълна за тази година – през м. юли подобни консултации вече бяха организирани в по-малки населени места и интересът към тях беше много голям.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук