И една проверка на колата в сервиз може да ви предпази от изненади на пътя

„Липсата на дисциплинираност у шофьорите да правят веднъж или два пъти годишно технически преглед на превозните си средства в сервизни условия, е сред предпоставките за нарастващия брой ПТП не само в Сливен, но и в страната. В повечето търговски сервизни центрове това не струва пари, но може да струва човешки живот“, коментира за Slivenpost.bg Николай Колев мениджър“Продажби“ в представителството на „Ситроен“ в Сливен.

Той отправи призив към шофьорите да обръщат по-често внимание на техническото състояние на автомобилите си и да не разчитат само на годишните прегледи, които в повечето случаи се извършват чисто формално.

Пожарогасителят и аптечката в колата ви също са сред атрибутите, които подлежат на проверка поне един път в годината. „Първата и най-важна задача е да проверите дали пожарогасителят ви не е с изтекъл срок на годност. В зависимост от типа му, всяка година или през две, той трябва да минава своите изпитвания дали е годен за употреба“, поясни Николай Колев.

Що се отнася до аптечката в автомобила ви, има два варианта – да си направите такава според изискванията или да си я направите наистина работеща и при нужда да ви бъде от полза. „За съжаление, в повечето случаи шофьорите се предоверяват на това, което се предлага готово на пазара защото е много по-лесно, без да отчитат факта, че един ден може да разчитат на този комплект и той да бъде животоспасяващ“, посочи още специалистът. Според наблюденията в работата му, повечето шофьори дори не се интересуват какво има вътре, купуват я само заради това, че ако липсва и бъдат спрени за проверка от КАТ ще ги глобят. „Вършим го защото го искат органите на реда, а не защото един ден би ни потрябвало“, каза той.

Мястото на аптечката и пожарогасителя в колата също е спорно. По принцип, те стоят в багажника на автомобилите, но според Колев мястото на пожарогасителя е под предната пасажерска седалка, за да може по най-бързия начин да се достигне до него при нужда. Аптечката може и да е в багажника, тъй като се предполага, че ще се ползва на един по-късен етап, ако е настъпило произшествие. Тя обаче също трябва да е на видно и бързо достъпно място.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук