И Епизоотичната комисия с призив стопаните да „прибират“ домашните прасета във фризерите

Областната епизиотична комисия в Сливен също излезе с призив към стопаните да умъртвяват свинете, които се отглеждат в стопаства тип „заден двор“. Ако не изпълнят това разпореждане, след съответната заповед може да се пристъпи към принудителна евтаназия и загробване на животните, предупреди директорът на БАБХ – Сливен д-р Пламен Пенчев. При първия вариант стопаните ще могат да запазят месото, а при принудително умъртвяване не се изплащат компенсации, посочи още той.

В община Сливен в подобен род стопанства се отглеждат 2 338 свине, а в областта 5 140. Въпреки че засега област Сливен попада в т.н Зона В – безопасна от гледна точка на африканската чума, се предприемат всички мерки за непроникване и разпространение на болестта, стана ясно още на заседанието на Областната епизиотична комисия.

С помощта ОДМВР, Областна дирекция „Земеделие“, Ловно – рибарския съюз и други компетентни иституции са извършени проверки в свинефермите и частните стопанства. Проведени са разяснителни беседи, разпоредени са противоепидемични мерки. По думите на зам. – началника на полицията Иван Русев, в Сливенска област са създадени четири КПП, на които се осъществява денонощен контрол върху превозването на животни и месо. Два пъти седмично се почиства настилката на магистралата, както и обществени пътища и чешми.

Десетте ловни дружинки са обучили по двама души за масов отстрел на диви свине, на седмица се издават около 12 разрешителни за отстрел, с цел намаляване на популацията. В двата свинекомплекса са разпоредени стрикти мерки – персоналът и автомобилите се подлагат на дезинфекция.

До края на утрешния ден се очаква да бъдат уточнени и местата за загробване на евтаназирани животни. В Община Сливен те са 12. Местата се определят с помощта на експерти от Басейнова дирекция, за да не попадат във вододайните зони.

Предстои да бъде решен проблемът с две стопанства – край Ябланово и Мокрен, където въпреки многобройните актове и прокурорски проверки прасетата се пускат свободно на паша.

Общо на територията на областта в двата свинекомплекса се отглеждат 3 994 свине, в стопанствата тип А , с биозащита – 1 115, и още 317 в стопанства от тип Б, където биозащита няма, но предстои да бъде въведена.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук