И тази вечер протестиращи собственици на домашни прасета ще блокират пътя Сливен-Ямбол

И тази вечер протестиращи собственици на домашни прасета ще блокират пътя Сливен-Ямбол. Те ще излязат на втори протест, за да изкажат своето несъгласие с мерките за ликвидиране на домашните прасета, отглеждани във ферми тип „заден двор“, като начин за ограничаване на африканската чума по свинете. Протестиращите ще се съберат от 17.30 часа в село Крушаре, съобщи за Slivenpost.bg Валентина Филаделфефс -организатор на протеста.

Вчера собствениците на прасета поставиха ултиматум до обяд днес заповедта за доброволното убиване на животните да бъде отменена, това обаче не се случи. „Именно затова ние вече не искаме нейната отмяна, а оставка на цялото правителство, посочи още тя.

По думите й, в момента мерките, които предприема правителството ще доведат до разпространение на чумата по свинете, а не до нейното ограничаване. „Принуждаването на стопаните да убиват животните си в тази жега, при тези високи температури, ще има последствия на малко по-късен етап. Хората са оставени сами да колят прасетата, а вируса на чумата умира при температура над 57 градуса при топлинна обработка, не са взети никакви мерки къде ще се изхвърлят тези отпадъци след като животните бъдат убити, не се знае дали и 20% от хората, които са заклали прасетата ще изваряват бурканите с месо по три часа. Тоест сега ще замразим вируса на чумата във фризера, който на студа там съществува минимум хиляда дни и като се извади месото за консумация този път цялата страна ще пламне. В крайна сметка,се оказва,че мерките които се вземат сега всъщност помагат за разпространението на чумата“,категорична е Валентина Филаделфефс.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук