И японски специалист помага Търговският регистър да заработи напълно до края на седмицата

До края на седмицата може да бъде възстановена напълно работата на Търговския регистър. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента. То беше свикано заради фалита на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“, което имаше клон и в България, и срива на Търговския регистър, който не работи пълноценно повече от 10 дни, пише „Дневник“.

От държавната агенция „Електронно управление“ дали уверение на Борисов, че кризата е преодоляна. Преди дни самият премиер каза, че регистърът ще заработи до сряда, сега вече изразява надежда това да стане до края на седмицата. По думите му в 12.30 часа днес е била възстановена базата данни до 6 юни 2018 г. „Към момента (по време на парламентарното заседание около 15 часа – бел.ред.) е до 17 юли 2018 г. Това е периодът на подаване на годишните финансови отчети“, обясни министър-председателят.

В екипа за решаване на проблема работят служители на Агенцията по вписванията, фирмата, поддържаща Търговския регистър, ДАНС, ГДБОП и др. Сред ИТ специалистите има и експерт от Япония, обясни министър-председателят.

„Успешно се изтеглят данните от развалените дискове. Възстановяващите дейности не са спирали никога. Причините бяха известни още в първите 24 часа след срива. На 9 август последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един. За проблема незабавно е уведомена фирмата, отговорна за поддръжката – фирма „Лирекс БГ“. Към 10 август са предприети действия по възстановяването. В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете. В работата се включват допълнителни ИТ експерти, включително и специалист от Япония сме довели. Така че сега до 17 юли всичко е възстановено“, заяви Борисов.

„До 31 август административните органи трябва да изготвят разработените от тях процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри. В момента се работи и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните от критичните регистри“, обясни още премиерът Борисов. Допълни, че до 3 септември трябва да се извърши и анализ на преносния капацитет и да се подготви план за обезпечаване на данните.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук