Как да запазим час за ваксинация срещу COVID-19

Системата за записване на час за ваксинация срещу коронавирус започна да работи днес в 17.00 часа. Българските граждани имат възможността да запазват час за ваксинация най-рано на 11 март в 8.00 часа сутринта. His.bg е сайтът, на който се намира модулът за регистрация. Всеки ще може да си избере час за периода от 11 до 25 март. На страницата на Националната здравна информационна система ще има бутон, който ще отвежда до системата за ваксиниране. Регистрацията ще отнема между две и три минути. Самата система за резервиране на час само за ваксинационните центрове и няма да обхваща личните лекари.

„Така всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, ще може да попълни електронно своята заявка, да има възможност да избира дали да се ваксинира от личен лекар или лечебно заведение“, коментира професор Ангелов.

Целта е да се улесни логистиката при процеса по ваксиниране.

„Първо се попълват личните данни, а като стъпка втора е предпочитаният тип ваксина. Ако има сгрешено ЕГН, то регистрация не може да се направи“, уточни проф. Ангелов при представянето на програмата и допълни, че изборът на вида на ваксината е само пожелателен.

Авторите на софтуера увериха, че всички граждани ще получат служебна регистрация в системата след първата игла. Те поясниха още, че 24 часа преди датата на ваксинацията ще получим SMS, който да ни напомни, че имаме записан час. Също така всеки гражданин ще може да изтегли от системата формуляр за т.нар. информирано съгласие, който да го попълни вкъщи, за да се спести време на лекарите.

„Идеята на електронния регистър е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове. Когато е запазен час, това не е окончателно и задължително. Има възможност да се откаже този час и да се запише нов. Ако си запишете втори час, автоматично се освобождава първият“, изтъкна здравният министър.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук