Как да предпазим дома си от кражби по празниците

Традиционно през празничните и почивни дни униформените отчитат бум на домовите кражби. Бъдете внимателни и вземете предварително предпазни мерки, за да намалите възможността за посегателства, съветват полицаите.

Първото и основно нещо е да запазите дискретност за предстоящи пътувания. Ограничете хората, на които споделяте бъдещите си планове за пътуване.

Полезно е, ако пътувате за повече дни, да потърсите близък, който да посещава жилището ви. Ако пътуването ви е кратко, оставете пуснато осветлението в дома си. В никакъв случай не оставяйте ключовете от жилището на места около дома си.

Не оставяйте в дома си пари и ценни вещи. Ако не можете да носите със себе си ценностите си, може да ги оставите на свой близък.

Не пускайте и не отваряйте на непознати дома си. Често крадците пращат някой, който да проучи жилището ви предварително. Крадците често се представят за телефонни техници, инкасатори, данъчни инспектори, лекари, доброволци, които събират помощи и др. Ако нещо ви усъмни, позвънете на телефон 112, без да отваряте вратата.

Преди да тръгнете на път внимателно проверете прозорци, балконски врати, врати на мазета, гаражи.

В случай, че намерите вратата на дома си разбита, не влизайте вътре. Отидете в съсед и се обадете на спешния телефон.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук