Кандидат-шофьорите ще се явяват на изпит за книжка ограничен брой пъти

Нови промени очакват кандидат-шофьорите. Ще бъде въведен ограничен брой пъти, в които да могат да се явяват на изпит за книжка. Ако не успеят да се справят, ще се наложи да преминат цялото обучение наново.

Промените са заложени в Концепция за обучение по безопасност на пътя, приета от Министерския съвет. Все още обаче не е ясно колко точно пъти ще имат право кандидат-шофьорите да се явят на изпит преди да се наложи да минават обучението отначало. Точният брой тепърва ще се обсъжда, съобщава Нова телевизия.

Предвижда се и въвеждането на проверовъчен изпит за системни нарушители и за водачи с хронични заболявания, чието здраве може да повлияе на поведението им на пътя.

Експертите от Държавната агенция за безопасност на движението, които са разработили концепцията, разясняват целта на промените.

„Когато един курсист се яви няколко пъти на изпит и не може да го изкара, това означава, че нещо му липсва в обучението. Това е идеята – да се върне отново и да изкара целия курс на обучение, което пък със сигурност ще го стимулира да вложи още в самото начало цялата си енергия и сили, за да бъде наистина добре обучен”, посочва гл. експерт Росен Рапчев от ДА „Безопасност на движението по пътищата”.

Според инструктори обаче, преди да се променя изпитът, трябва да се промени обучението.„Не може да предлагаш на хората труден изпит без да им предоставиш адекватни условия и добре организирано и направено обучение”, коментира Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

До една година трябва изцяло да се промени и обучението по пътна безопасност в училище. Ще има и специални учебници по този предмет.

Всички промени трябва да влязат в сила до 7 януари 2022-ра година чрез законодателни промени. Решението е на Министерския съвет.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук