Кантарджиев алармира: 20 дни до пикът, а нищо не се прави за организацията на болничната помощ

Последният спокоен от COVID месец отмина. Днес сутринта има 393 нови случаи. Има още 20 дни, докато настъпи значително увеличаване на броя на случаите. В тези 20 дни е хубаво хората да се ваксинират. За това призова по БНТ проф. Тодор Кантарджиев – консултант по ваксинационния процес към Столичната община.

Кантарджиев призова хората да се ваксинират, защото през есента, когато има много случаи ваксинирането ще е рисково. „Защото, когато се събират много хора на едно място, за да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят“, каза той и отново повтори: Много е важно да бъдем ваксинирани, ваксинирани ли сме, няма да се плашим от това, което ни предстои“.

„Около половината ваксини, които са поставени вчера в страната, са поставени в Столичната община. В 5 мола в последните месеца бяха разкрити ваксинационни кабинети. Кабинети има и в две читалища в София – в „Младост“ и в ‚Христо Ботев“. Най-важното е да се мотивират хора от големи колективи да се ваксинират – като тези в хранителните вериги, градски транспорт и т.н.“, допълни той.

„С ваксини ритмично ще бъдат снабдявани пунктовете, каза още той. Страната ни е подписала договор за следващите години, ако настъпи промяна във вируса, да имаме модерни и спасяващи ваксини. Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, не е добре – рискува здравето на хората.“, повтори още проф. Кантарджиев.

По думите му сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини, защото генетичните линии се покриват от ваксините. Кантарджиев заяви, че нищо не се прави за организацията на болничната помощ, а имаме още 20 дни.  

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук