Кантарджиев обяви при какъв праг на заболели ще се затегнат мерките срещу СOVID-19

Снимка: Дарик радио

За да има по-сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, заразените трябва да надхвърлят 1500 души на седмица. За последните 14 дни трябва да има 25 болни на 100 000 население или 250 на 1 милион. Това обяви в ефира на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Тези прагове ще бъдат дадени на РЗИ-тата и на областните щабове, които ще решават по места дали ще се затворя някое училище или предприятие на местно ниво, допълни той.

„За съжаление, с днешна дата расте броят на заразените с новия вирус. Бяхме сред добре справящите се страни, а от известно време тръгнахме нагоре. Лош знак е, че миналата седмица данните за страната бяха, че 10 заразени с коронавируса го предаваха на 7 души, а тази – 10 души заразаяват 11. Очаквам и повече инфекции от респираторни вируси, които със застудяването на времето се увеличават“, каза още проф. Тодор Кантарджиев. Опитът му показва, че наесен зачестят болните от респираторния синтициален вирус, който се кара тежко основно от малките деца. От октомври се следи и дали се появяват грипните вируси.

Според него трябва да се използват бързите антигени тестове, за да се разграничат например грип и коронавирусна инфекция. „Те са налични и е въпрос на инциатива личните лекари да ги имат на разположение“, смята професорът.

Микробиологът е на мнение, че при нашия климат носенето на маски на открито не би допринесло особено. Но на закрито непременно трябва да остане задължението лицето и носа да са покрити.

„През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях. С идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната“, обясни още Кантарджиев.

По негово мнение мерките за пазаруване по магазините се спазват най-добре в София. Той коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

„Ние не сме спирали да работим активно. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ. Още днес всички директори на РЗИ ще получат прагови стойности, които трябва да ангажират с внимание”.

Специалистът обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка. В ресторантите според него тя е значително по-голяма.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук