Карантината за болни от COVID-19 се намалява от 10 на 7 дни

Намаляване на карантината за болни и контактни на болни с COVID-19 обявиха здравните власти. Служебният министър д-р Асен Меджидиев заяви, че има спад на заболелите и сериознен спад на починалите в страната.

Разпускането преди 2 седмици показва, че решенията са адекватни.

„Около 12 % е намаляването на седмична база за страната и над 24 на сто за София. Решихме, че наложената изолация за болните се намалява от 10 на 7 дни, а карантината за контактните се намалява от 7 на 5 дни. А за лица 3 месеца след последна имунизация пълна или бустерна, както и преболедувалите- да не се налага карантина”, каза главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг.

Промените влизат в сила от издаването на заповедта в четвъртък. Те ще важат една седмица и после ще се види как ще се процедира.

Тези мерки са оправдани и са първа стъпка от постепенното разхлабване на мерките, което ще продължи, увери доц. Кунчев. Той заяви, че към момента задължителното носене на маски в болниците и градския транспорт остава.

Следващата стъпка ще бъде премахването именно на тази мярка, каза още той.„Дезинфекцията и дистанцията ще останат, защото идва грипът”.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук