Картината в Сливен: Няма инвестиции и квалифицирани работници

Липса на инвестиции и на квалифицирани работници са сред проблемите на бизнеса в Сливенско. Това каза пред журналисти в Сливен председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. По време на среща между представители на бизнеса в Сливен Симеонов представи резултатите от проведена от БТПП анкета сред фирмите от региона за набиране на предложения по въпроси от икономически, обществен и социален характер.

По думите му, Сливен е сред общините с високи данъци. Въпреки добрите демографски резултати в региона преобладава нискоквалифицирана работна ръка. Симеонов призова и за повече прозрачност и инициативност от страна на общинските власти, като от страна на БТПП ще има съдействие за привличане на инвеститори. Той обобщи, че в цялата страна има нужда от по-добро административно обслужване, а повсеместен проблем е липсата на кадри.

Участие в дискусията взеха и председателят на Търговско-промишлена палата – Сливен – Кольо Колев, заместник-кметът на община Сливен Румен Иванов, заместник областният управител – Димитринка Петрова, фирми от региона, медии.

Специфичното в региона е, че преобладават хора от ромското население, които са нискоквалифицирани, каза председателят на Сливенската търговско-промишлена палата Кольо Колев. Той допълни, че е настроен оптимистично и смята, че тези хора ще намерят място в обществото и професионален план. По думите му, проблемът с кадрите е сериозен, като не дават резултати мерките, свързани с т.нар. дуално обучение.

Освен липсата на кадри, проблем за местните работодатели е тромавата администрация, каза Васил Йовчев, директор на текстилна фабрика в града. „Най-ниските работни заплати, а в същото време инвеститорите бягат. Проблемите именно се крият в работата на администрацията на държавните органи. Да не говорим за съдебна система, където нищо не е променено“, допълни още той.

По време на дискусията председателят на БТПП представи пред местните фирми добри практики и онлайн възможности за промотиране на бизнеса и произвежданите продукти.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук