Кастрацията не е решение на проблема с бездомните кучета, обществото трябва да се промени

Около 300-400 бездомни кучета биват кастрирани за година в Сливен, това обаче не е решение на проблема с безстопанствените животни, които са почти навсякъде в града, заяви за Slivenpost.bg д-р Мирослав Кожлеев, чиято фирма извършва дейността по кастрацията през последните 10 години. В Сливен няма и приют за бедомни животни и те си ходят свободно по улиците, а понякога дори нападат и хора.

„Ситуацията може да бъде овладяна като се започне с много сериозен контрол върху домашните животни, понеже основно от там идва проблемът. Колкото и да се стараем ние да хванем абсолютно всички животни в града, а това може да стане за един месец да кажем и да ги кастрираме, следващия месец са се родили нови кученца. Някои хора са решили да ги пуснат до казаните или пред вратата на човек, който се знае, че обича животни и ги храни и отново започва същия проблем“, коментира още ветеринарят.

По думите му, друг сценарий, водещ до увеличеаване броя на уличните кучета е когато започне строеж на нов обект. Тогава се събират кучета, които да го пазят, а когато строежът е готов кучетата вече са ненужни и пречат затова започват да ги гонят, съответно те стават бездомни животни и почват да раждат.

Друго място от където също идва проблем е Вилна зона. „Зимата там решават, че може да си пуснат кучето, понеже вече не им се пътува толкова често да го хранят както през лятото когато им е пазело доматите, то като не е кастрирано си забременява и новото бездомно кучило е готово“, посочи още д-р Кожлеев.

„Непрекъснато се кастрират животни и непрекъснато се раждат нови кученца, съответно правим кастрации, пускаме ги и догодина пак започваме наново“, коментира лекарят.

Проблемът с бездомните котки е идентичен с този на кучетата, поддържа се една постоянна популация, но трайно решение на проблема няма и това не е само в Сливен, ситуацията е такава в цялата страна. „България е един от най-големите донори на  кучета и котки, които се изнасят в чужбина и биват осиновявани“ допълни той.

Припомняме, че преди няколко дни осиновено българско куче спаси стопанката си в Бон от пожар и се превърна в герой макар, че самото то загуби живота си.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук