Кметът за безплатните детски градини: Приветстваме решението, стига да се осигурят достатъчно средства да се изпълни то

Приветстваме решението детските градини да са безплатни, стига държавата да отдели достатъчно средства за това. Така кметът Стефан Радев коментира информацията обявена от финансовия министър Асен Василев, че от 1 април детските градини и яслите стават безплатни. Според разчетите, 85 млн. лв. ще бъдат насочени към общините, за да позволят отпадането на таксите.

„Ние и досега в Общината сме поддържали много ниска такса за детска градина средно около 20 лева на месец за дете, която е една от най-ниските в страната, казва кметът и допълва,че  за родителите това ще повлияе положително. На общинския бюджет също би трябвало да се отрази добре защото в момента с общински средства на практика се дотира дейността на детските градини. „При тези ниски такси ние доплащаме реалната издръжка на едно дете в детската градина“, посочи още той.

По думите му, много е важно колко средства ще бъдат отделени за тази цел и какъв ще е стандартът за издръжка на едно дете. „Хубаво е да се обявява, че едно нещо ще е безплатно, но всъщност това нещо някой го плаща. Важно е държавата да отдели достатъчно средства за тази дейност защото иначе тежестта на това градините да са безплатни, ще падне на общинския бюджет. Приветстваме това решение стига да се осигурят достатъчно средства да се изпълни то“, поясни Стефан Радев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук