Кметът на Котел Коста Каранашев призова българските ученици да бъдат активни и да следват принципите, завещани от Левски и Раковски

В залата на котленското народно читалище „Съгласие-Напредък“ днес беше открита двудневна национална ученическа конференция „Васил Левски-вулкан от човечност“, организирана от Средно училище „Георги Ст. Раковски“ с подкрепата на Регионалното управление по образованието (РУО) – Сливен.


„Вие деца сте най-голямата ни ценност, а това, че днес сте тук, ни връща вярата в бъдещето на България“, каза кметът на Община Котел Коста Каранашев при откриването на форума. Той призова учениците да бъдат все така активни и любознателни, и да следват принципите, които са ни завещали Васил Левски и Георги Раковски. „Винаги съм казвал, че част от историята трябва да се гледа през погледа на човекознанието. И докато в Европа има хуманизъм, то в България от край време е имало и има човеколюбие! Всеки докоснал се до познанието за личностите на Левски и Раковски, за цял живот остава пленен от силата, от жертвоготовността, от чистотата на едни характери, които са осъзнали понятията като човечност, като чест и най-важното, като свобода“, посочи Каранашев.
„Всички поднасяме венци и цветя и гледаме портретът на Апостола, в дните, когато честваме на неговата кончина и рождение, но на следващия ден забравяме за него. Искрено се надявам всички вие, които сте написали тези проекти, не само да запомните фактите, които сте прочели и събрали, но да се опитате след като приключи това състезание, да прилагате неговите завети във вашето ежедневие, защото само така България ще има бъдеще!“, призова от конферентната сцена и проф. Пламен Митев, преподавател в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ и член на управителния съвет на Общобългарски комитет „Васил Левски“.
Той изказа своята благодарност към организаторите на конференцията – СУ „Георги Ст. Раковски“ – Котел, към общинското ръководство на град Котел, към учителите, застанали зад всички екипи-участници в конференцията и най-вече към самите автори.
Сред гостите в залата бяха още началникът на Регионалното управление по образованието в Сливен д-р Кристиана Добрева-Станкова, зам.-областният управител на област Сливен Антоний Андонов, членовете на управителния съвет на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Силвия Калпакова и Христина Маркова и други.
Идеята на събитието е да насочи вниманието на учениците към Апостола на свободата като пример за подражание, да ги стимулира да осмислят приноса му като учител и идеолог на бъдещите революционери, политици и общество за спазване на моралните норми, да се ангажират учениците в издирване на документи, факти и доказателства, представящи неговата човечност, посочват организаторите.
Всички участници ще получат сертификати за участието си, а най-добре представилите се ученици ще получат грамоти и награди.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук