Кметът очаква 100 % изпълнение на общинския бюджет за 2019 г.

„Очаквам и тази година изпълненито на бюджета на Община Сливен да е по-добро от миналата и да стигнем на 100 % това, което сме заложили като план. Такава прогноза направи днес кметът Стефан Радев по време на общественото обсъждане на проекта за бюджет на Общината за 2019 г.

По думите му, бюджета за догодина е предвидим като процент изпълнение и изпълним спрямо бюджетите от предходните години. Той запазва ръста в основните политики на Общината, гарантира работата на системите, които тя поддържа и по-високите доходи на работещите в тях.

92 млн. лева приходи възнамерява да реализира Община Сливен през 2019 г. Това е с 4,5 на сто повече от планираните за 2018 г.

Според проекта за бюджетната рамка собствените приходи на Общината ще са над 35 млн. 700 хиляди лева. Това е с близо 2 млн. по- малко, отколкото през 2018 година. Малко над 12 млн. лева Община Сливен възнамерява да получи от имуществени и други местни данъци. От делегирани от държавата дейности заложените приходи са над 57 млн. лева.

„Като цяло се запазват положителните тенденции от изминалите години да изпълняваме във все по-голяма степен бюджета на общината. Очаквам и тази година изпълненито да е по-добро от миналата и да стигнем до 100 %, а защо не и повече от това, което имаме като план. Припомням, че преди три години изпълнението достигаше до 55-60 % . Това означава, че изпълняваме действително това, което планираме, не пишем фантасмагории в бюджета, а после да изпълняваме каквото си искаме, каза още той. „Бюджетът, който ще отчетем през 2018 година ще бъде последният от поредицата бюджети, в които голяма част от плащанията отиват за разплащане на стари просрочени задължения. Вече почти нямаме такива, очаквам в края на годината те да са към половин милион“, допълни Радев.

По думите му, основното предизвикателство на бюджета за 2019 г. е свързано с продължаващия ръст на доходите в сферите, в които оперира Общината и увеличаването на минималната работна заплата. „Увеличаването на доходите изисква повече разходи от наша страна, но успяваме да се справим без това да е за сметка на другите политики“, каза още той.

Предложеният от екипа на кмета Стефан Радев бюджет за догодина трябва да бъде одобрен от Общинския съвет на сесията през януари 2019 г.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук