Кметът Стефан Радев: Днес е празник на духа, обединението и нашето бъдеще

Представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и множество граждани изпълниха в празничния 24 май площад „Хаджи Димитър“ в Сливен. Всички те дошли, за да отдадат почитта и уважението си към делото на светите братя.

Отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Сливен започна с празнично шествие на ученици от сливенските училища.

„Днес е празник на духа и обединението, на нашето бъдеще. На такъв ден няма как да не си пожелаем да пребъде българската култура и дух във вековете, да го съхраняваме и предаваме на нашите деца така, както сме го получили от нашите предци“,това каза кметът Стефан Радев в празничното си приветствие по повод 24 май към жителите на Община Сливен.

„Нашият град е дал много на знанието, духовността и културата. Сливен е бил един от най-развитите български градове по време на Османската империя. Това се дължи не само на предприемчивостта на търговците и занаятчиите, на свободолюбивия дух на гражданите, но и на  вниманието, което е отделяла тогавашната българска, сливенска община на образованието“, заяви още Радев. Той изтъкна, че сливенските първенци тогава не са жалили време и средства, за да осигурят най-добрите условия за образование, да привлекат най-добрите учители в България, съизмерими на тези в Европа.

„Днес ние отдаваме почит и благодарност към наследниците на тези сливенски учители, на хората на духа, на културните дейци – съвременните будители. Нека да пребъде тяхното дело. Нека да продължава да ехти „Върви, народе възродени…“ и да пренася във времето нашата култура, нашите идеали и мечти. Честит празник!“.

Сред  гостите на площада бяха народните представители Татяна Султанова и Десислава Танева, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Веселин Вълчев, началникът на РУО-Сливен Кристияна Станкова, директори и представители на институциите в града, ученици и граждани.

Своите пожелания в празничния ден отправи и народния представител от Сливен Десислава Танева. „Нека да уважаваме и почитаме тези, които ни учат на знания, да ценим техния труд и не забравяме техните уроци. Нито компютрите, нито социалните мрежи могат да заменят връзката учител – ученик. Това трябва да го знаем и да отдадем почит към хората, които са ни изградили като личности, като се започне от тези, които са ни дали азбуката и стигнем до тези, които са ни пуснали в живота да следваме мечтите си“, посочи тя.

Церемонията завърши с поднасяне на традиционния гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

След тържествената церемонията на площад „Хаджи Димитър“ бяха наградени ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси. Малко по- късно присъстващите имаха възможност да се насладят и на изпъленията на музикантите от проекта „Музиката вместо улицата“ и на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук