КНСБ: Минималната заплата да стане 450 евро през 2022 година

Минималната заплата да стане 450 евро, а средната да достигне 1 000 евро в края на 2022 г.  За да стане това, заплатите трябва да растат всяка година между 12 и 15 %. Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи четвъртия годишен доклад за резултатите от колективното договаряне на заплатите през 2018 година, предаде „24 часа”.

„Доходът на едно лице от домакинство е стигнал 3 336 лв. през миналата година. Средната работна заплата според предварителните данни е 1 135 лв. Най-високата заплата се получава от специалистите по информационни технологии, където средната работна заплата е 3 567 лв. Летците и хората, които работят във въздушния транспорт, получават около 3 181 лв. Най-малки пък са заплатите при персоналните услуги и ресторантьорството, където заплатата е около 618 лв. Охранителите взимат средно около 641 лв. Хората, които работят на минимална заплата, в края на 2018г. са били 442 392 лв. и представляват 19,3% от всички наети лица, отчете главният икономист на КНСБ Любен Томев. Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен. Той се обуславя от липсата на инвестиции, ниския размер на трудовите възнаграждения и големия обхват на нископлатени работници в някои от областите”, отбелязват от КНСБ.

Така средната заплата във Видин е била 746 лв., докато във София е два пъти по-висока – 1 536 лв. Средната нетна работна заплата у нас е два пъти по-ниска от страните в старите държави членки на ЕС – Италия, Ирландия, Великобритания и Германия. С 1,2-1,7 пъти пък е по-ниска от тази в Латвия, Литва, Естония, Словакия, Чешка Република, Унгария и Полша. От КНСБ искат адекватна правна рамка за колективно договаряне в Кодекса на труда. Настояват и за разработване на модели на „заплата на издръжка“ на база отраслови и териториални специфики, надграждащи минималната заплата за страната и осигуряващи издръжка в рамките на семейството.

От началото на годината издръжката на четиричленно семейство се е вдигнала с 32 лв., и достига 2 442 лв. Парите стигат за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Издръжката на 1 човек е 610,53 лева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук