Колко струва спасяването на паметника на Шести артилерийски полк ?

Колко струва спасяването на Паметника на шести артилерийски полк -100 хил. лв. или може и за доста по-малко? Това е въпросът,чийто отговор днес официално беше даден от общинското ръководство.

Според разчетите направени от експертна комисия са нужни около 100 хил. лв. за реставрация, консервация и облагородяване на пространството около него. Необходимо е извършването на множество дейности, защото паметника в момента е в окаяно състояние, за по-малко пари това едва ли ще може да бъде свършено, коментираха още експертите, сред които архитекти, реставратори и историци от Сливен. В отговор на изразени в публичното пространство мнения, че обновяването на паметника може да стане за около 15-20 хил. лв. кметът Стефан Радев коментира така: „Ако някой може да го направи за по-малко пари нека заповяда ще му ги възложим на него тези дейности“.

Припомняме, че в момента тече дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен. Събрана сума е около 30 хил. лв като над 18 хил.лв. са дарения по сметката, 2 хил. лв. в матерали и 10 хил.лв. са отпуснати по Капиталовата програма на общината.

Друг проблем, който има около Паметника на Шести полк е осъществяването на достъпа до него. „Там няма изградена улица, а в следващите поне година-две, общината не е предвидила средства за това, каза още Радев. Паметникът се налага да остане там, след като от Министерството на отбраната не са дали разрешение на общината да го експонират на друго място, където има улична инфраструктура и достъпът до него от страна на гражданите ще бъде лесно осъществим.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук