Кольо Милев:Страната ни ще бъде изправена пред „свински Чернобил“ през следващите месеци

Страната ни ще бъде изправена пред „свински Чернобил“ през следващите месеци, в България трябва да заработи национален кризисен щаб за справяне с болестта Африканска чума по свинете. Това заяви днес пред медиите народният представител от БСП Кольо Милев.

По думите му, епизоотичната обстановка в страната сега е такава заради безхаберието на компетентните органи. Според него, не са били взети необходимите мерки, за да се предотврати навлизането и разпространението на заболяването у нас. „И сега безхаберието продължава, мерките които се вземат са плахи и на парче, дават се едни срокове, после се променят. Не може да се противопоставят животните, които се гледат в големите свинекомплекси на тези в малките стопанства“, подчерта той.

Депутатът и местното ръководство на БСП Сливен заявиха своята подкрепа към засегнатите от превантивните мерки стопани. Те подкрепят и исканията на собствениците да бъдат регистрирани животните в районите, където няма установено заболяване, а също държавата да извърши дезинфекция и в малките стопанства.

Председателят на Общинския съвет на БСП-Сливен Атанас Делибалтов също коментира мерките, които разпореди държавата за справянето с болестта. По думите му, решението да бъдат унищожавани прасета в 20-километровата зона защитава индустриалните ферми за сметка на дребните стопани.

,,Животните се умъртвяват не доброволно, а „доброзорно“, което е тоталитарен подход“, допълни той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук