Коронавирусът взе трета жертва в България, заразените вече са 94

Снимка: БГ НЕС

Коронавирусът взе трета жертва в България. Тази сутрин е починала възрастната жена, която беше настанена в „Пирогов“, съобщи ръководителят на националния щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Освен новия коронавирус, жената е имала съпътстващ проблем – инсулт. Жената е 83-годишна.

Регистрираните заразени вече са 94. Потвърдените нови случаи са два.Повече населени места се оказват засегнати от новата зараза – Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас.

В Бургас случаят е пряко свързан с Банско. Там положителна проба е дала 39-годишна жена, която е била готвач в заведение в курорта. Прибрала се е в Бургас преди седмица. Има 25 установени контактни на нея лица.

Получихме информация от посолството в Скопие, където 2 граждани на РС Македония са дали положителни проби след почивка в Банско.

В София заразените са настанени в различни болници – 11 души са във ВМА, в Пирогов – 3, от които единият е с дихателна недостатъчност, в МВР – 1, в Софиямед и Александровска – по един.

Относно съмнителен за коронавирус пациент, избягал от Пирогов в нетрезво състояние, сутринта случаят е бил потвърден. Лицето е намерено в безпомощно състояние, закаран в Пирогов, при прегледа е взета проба, при което още, преди да изчака резултата си, мъжът е избягал. Впоследствие е намерен на Централна гара и върнат в Пирогов, резултатите му се очакват днес. Тестван е с бърз тест, който е положителен.

Бързите тестове не са сигурни – от 10 положителни проби, бързите тестове дават фалшиво отрицателни резултати при 6 човека. Затова се търсят и още бързи тестове от други производители, допълни ген. Мутафчийски.

Новите случаи на коронавирус в света са над 15 000 само за денонощието.

Ген. Мутафчийски съобщи, че до момента има един български лекар, заразен с коронавируса, случаят е във Велико Търново, но той не е заразен по времена работата си.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук