Котел отбеляза 198 години от рождението на Георги Раковски

Снимка: Георги Касабов

Котел отбеляза 198 години от рождението на Георги Раковски. На честванията присъства и областния управител Чавдар Божурски.

Георги Раковски се е родил в будния и духовен Котел преди близо два века. Подчертавам този факт, за да си направим равносметка колко много неща е успял да постигне, при това във времена, много различни от днешните. Знаел е няколко чужди езика, извършил е първите етнографски и фолклорни изследвания и е поставил началото на българската етнографска наука. Бил е европейски модерен дори в облеклото си, но е осмивал сляпото подражание на нетипичната за българските традиции мода, за да не застрашава поминъка на местните абаджии и овчари. Властта го е хвърлила в затвора съвсем млад, но не го е прекършила. Пребивавал е в няколко държави, но все в името на църковната и народната кауза. Бил е бунтар, революционер, издател, публицист, изследовател, философ. Романтик в идеалите си за българския народ“, това заяви Чавдар Божурски по време на тържествената церемония в Котел.

Областният управител припомни, че историците наричат създателя на Първата българска легия Учител. Под негово влияние настъпва промяна във възгледите на Априлов – бащата на първото класно училище в Габрово. Опитът на Раковски събужда във Васил Левски това, което по-късно ще го превърне в Апостола на свободата. „Днес ние честваме не само рождението на националния герой. Днес честваме силата на човешкия дух и достойнство. И аз благодаря на вас, жителите на Котел, и на общината, че пазите паметта за Раковски и за големите уроци, които ни е завещал с краткия си живот той, Учителя на народа“, заяви Божурски.

Годишнината на Георги Раковски бе отбелязана на 14 април, на площад „Възраждане“ в Котел, с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника му. Слово към съгражданите си произнесе кметът на общината Коста Каранашев. След това в Пантеона на Раковски бе направена мултимедийна презентация „Аз, като българин, си изпълних народная длъжност“. Въпреки дъждовното време, събитието събра родолюбиви граждани, просветни деятели, историци, ученици. Организатори на честването бяха общината и историческия музей.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук