Красимир Каракачанов: ВМРО никога не е взимала пари от документи за гражданство

Снимка: БГНЕС

ВМРО никога не е взимала пари от документи за българско гражданство, винаги сме защитавали каузата етническите българи от Македония, Молдова и Украйна да получават гражданство по облекчена процедура. Това обяви по bTV военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод обвиненията на журналиста и политик Велизар Енчев.

Енчев обяви вчера, че за арестите в Агенцията за българи в чужбина по обвинение за търговия с българско гражданство политическа отговорност трябва да понесе Каракачанов. По думите му Агенцията за българите в чужбина е под надзора на Валери Симеонов (НФСБ), но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов (ВМРО).

Велизар Енчев се позова и на сигнали, писано до институциите, от бившата директорка на Агенцията за българите в чужбина Катя Матева.

Красимир Каракачанов призна, че е предложил арестувания и обвинен за корупция Петър Харалампиев за председателя на Агенцията за българите в чужбина. Признава също, че това може би е било грешка.

Харалампиев е лидер на патриотично движение, което е в коалиция с Обединените патриоти, уточни вицепремиерът.

Той определи като клевета и политическа атака твърденията на Енчев и Матева.

По думите му Катя Матева е уволнена от министерство на правосъдието за стопиране на гражданство за етнически българи и приоритетно даване на гражданство на етнически турци.

„Тя самоволно е прекратявала преписки. От 2016 година е имало разследване за това, после ДАНС ѝ отнемат достъпа до класифицирана информация. Политиката ѝ е била да спира македонците да получават българско гражданство и е пускала турски граждани да получат българско. Политиката ѝ е била национално предателство“, коментира Каракачанов.

Според лидера на ВМРО до продаване на документи за гражданство се е стигнало именно заради факта, че Матева е усложнила процедурата за гражданство на етнически българи.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук