Крум Дончев в Сливен: Пътят за постигане на „Визия 0” преминава през доброто взаимодействие между профилираните НПО и органите на властта

Експертна среща с автомобилния състезател Крум Дончев, инициирана от Движение за активна регионална политика се проведе вчера в Сливен. Дискутираните теми, обхванали сферите на безопасността на движението по пътищата, транспорта и автомобилния спорт, се оказаха предмет на интерес на видни сливенски състезатели, инструктори за обучение на водачи на МПС, представители на местния транспортен бранш, както и на почитатели на рали спорта, които присъстваха на събитието и взеха активно участие в него.

Председателят на ДАРП Даниела Василева, откривайки форума, благодари на присъстващите за проявената гражданска активност и отделеното време за участие в срещата, която се превърна и в своеобразен старт на дейността на движението. Василева представи неговите приоритетите и даде думата на Владимир Русев за кратко приветствие:

„Благодаря на всички присъстващи за проявения интерес. Идеята е всички заедно да изградим една деполитизирана платформа за комуникация, чрез която да се запознаваме с мнението на експерти в различни области, по стратегически теми от първостепенна важност за нашата общност. Избрахме пътната безопасност за основен предмет на първия дебат, понеже нейните проблеми са дотолкова задълбочени, че водят няколко кризи след себе си – социална, демографска, икономическа, нравствена, и изискват спешно решаване”, заяви Русев.

След встъпителните думи започна и разговорът по същество, в който Крум Дончев представи състоянието на пътната безопасност в България, изложи основните проблеми и обобщи мерките, които са предприемани през последните десетилетия. Едновременно с това, експертът изрази и своето безпокойство, че те не са довели до желаните резултати:

„Тенденциите за покачване на броя на жертвите и пострадалите по пътищата ни са изключително притеснителни. Продължаваме да водим негативните класации в ЕС по тези показатели. Проблемите от този характер са широкообхватни и изискват комплексен подход за тяхното разрешаване. При 97 процента от случаите, ПТП-та са настъпили след грешка на водача. Смятам, че част от усилията ни трябва да бъдат насочени предимно към подобряване на уменията на водачите”, коментира той.

Дончев съобщи на сливенската общественост, че към момента компетентните институции разглеждат концепция, която представя практики и решения, имплементирани в редица европейски държави, на териториите, на които са довели до значително подобряване на пътнотранспортната обстановка и до прогресивно намаляване на инцидентите“.

Той отбеляза още, че пътят за постигане на „Визия 0” преминава именно през доброто взаимодействие между профилираните неправителствени организации и органите на властта.

И трите теми предизвикаха интересни дебати, като една част от присъстващите изразиха експертното си виждане по тях и отправиха предложения, а други споделиха гражданската си позиция и зададоха редица въпроси.

„Винаги ми е било приятно да идвам в Сливен. Тук ми беше първото рали състезание. Помня подкрепата на фенове и силната мотивация за победа, която ми даваха. Свързан съм емоционално с града и хората и ще се връщам отново и отново тук”, завърши Дончев.

Срещата продължи със свободни разговори между присъстващите и експерта и завърши с уверението на Даниела Василева, че тя и нейните колеги ще останат отворени за комуникация с гражданите и призова за гражданска активност.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук