Кръводарителите в Сливен намаляват, за две години те са с 551 по-малко

Световният ден на безвъзмездните и доброволни донори на кръв се отбелязва на 14 юни всяка година. Това е датата, на която е роден откривателят на кръвните групи – Карл Ландщайнер. Целта на този празник е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти за преливане и от решаващия принос, който доброволните, неплатени кръводарители имат  за националните здравни системи.  Безопасната кръв и кръвни продукти  спасяват и подобряват здравето и качеството на живот на много пациенти всеки ден. Нуждата от кръв е универсална, но достъпът до кръв за всички, които се нуждаят, не е еднакъв.

Във връзка с празника д-р Ралева, началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен заяви, че по време на пандемията на COVID-19,  кръводарителите продължават да даряват кръв и плазма за пациенти, които се нуждаят от трансфузия, но общият им брой е намалял с 551 в сравнение с 2019 година. Като солидарност с отбелязването на празника, д-р Ралева честити  на всички доброволни и безвъзмездни кръводарители и им пожелава най-вече здраве и призовава всички които имат възможност и желание да даряват редовно.

Ето и най-важното,което трябва да знаете ако  решите да дарите:

1. Може да дари всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години.

2. Попълват се декларации за здравословно състояние и информирано съгласие.

3. Взема се кръв от пръста за изследване на капилярен хемоглобин и кръвна група. Ако нивото е под 125 г/л за жените и 135 г/л за мъжете не се разрешава даряване.

4. Дареното количество кръв е между 405 и 450 мл, а събирането става в специални сакове за еднократна употреба.

5. Ако по време на кръводаряване се появи дискомфорт, кръводаряването се прекратява, а дарената кръв не се изхвърля, а използва за производство на кръвни продукти.

6. Цялата процедура трае около 30 минути.

7. Кръводаряването е полезно,защото стимулира процеса на кръвотворене.

8. Всички консумативи са за еднократна употреба и не съществува възможност за заразяване със СПИН или други инфекции.

9. Дарената кръв се възстановява количествено за денонощие, а качествено – в рамките на 4 седмици.

10. Не се страхувайте! Бъдете горди, че благодарение на вашето дарение някой в този момент е по-здрав или жив!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук