Кръгла маса „Фантазия и хумор в съвременната детска литература“ бе открита в Сливен

Кръгла маса на тема „Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове“ беше открита в днес. Инициативата събра в Сливен литературни критици, университетски преподаватели и изследователи от страната, Сърбия, Унгария и Чехия. Събитието бе открито от областния управител Чавдар Божурски и директора на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ д-р Росица Петрова.

Кръглата маса е част от програмата на 21-вото издание на Националния фестивал на детската книга. Областният управител поздрави участниците в дискусията и подчерта, че форумът е с голямо значение за Сливен и страната, тъй като е обърнат към децата и към книгите за тях. А децата са нашето настояще и бъдеще, нашата радост и надежда“, каза той.

През двата дни на кръглата маса ще бъдат представени 16 доклада. Четенията започнаха с изложението на доц.д-р Младен Енчев, един от „ветераните“ на кръглите фестивални маси. „Чувствам се като своеобразен рицар“, каза той пред колегите си преди да представи разработката „Педагогика на космогонията“. Сред участниците още са проф.д-р Алберт Бенбасат с изследването си „Фантазия и хумор в детските приказки на Валери Петров“, д-р Росица Чернокожева със „Земният и космическият свят в романа „Звездните приключения на Нуми и Ники“ от Любен Дилов през фантазията и хумора“, доц. д-р Огняна Георгиева с „Хуморът в „Приказки за злояди деца“ на Красимир Дамянов“ и др. Директорът на РБ „С.Добрплодни“ Росица Петрова участва с доклад на тема, която е и мото на кръглата маса. От библиотеката издадоха луксозен сборник, където са поместени представените изследвания.

Преди откриването на кръглата маса, областният управител бе гост на празника в Драматичен театър „Стефан Киров“, с който официално се отбеляза началото на фестивала.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук