Кукленият театър в Сливен иска да си върне собствеността върху сградата, в която се намира

Снимка: Стоян Радев

Държавата да се намеси в казуса в отношенията между Държавен куклен театър – Сливен и собственика на сградата, в която се помещава трупата – мюфтийството. Заместник-директорът на театъра Дора Ескидарова призова държавата да вземе отношение и чрез преговори да се намали наемът за залата и помещенията, които ползват, или на мюфтийството да се даде друга сграда. Причината за това искане стана високият наем от 1620 лева на месец с ДДС и лошите санитарно-битови условия в сградата, съобщава БНР.

„Държавният куклен театър плаща всеки месец наем от 1620 лева с ДДС, който в момента заради запора на сметките на мюфтийството се превежда на НАП“, каза Ескидарова и допълни, че доскоро собствениците са настоявали за наем от 2200 лева.

Сградата на театъра не е ремонтирана от края на 1989 година, когато е върната на мюфтийството.

„По независими оценки от вещи лица са необходими близо 15 хиляди лева за ремонта на санитарните помещения, които се ползват от публиката“, каза още Дора Ескидарова и призова министъра на културата Боил Банов да съдейства за казуса със сградата на кукления театър.

„Аз смятам, че трябва да се активират нашите усилия, да се водят преговори за някакъв по-сносен наем или за предоставяне на нещо, което да ги удовлетвори, а сградата да си остане за сливенските деца“.

Миналата година бе направен опит да се потърси подходяща сграда, но се оказа, че в града няма по-подходяща от настоящата, защото тя е правена за детски театър, каза още Ескидарова.

Кметът на Сливен Стефан Радев коментира, че разговорите за наемите са между двете страни и единственото, което Общината прави, е да подпомага финансово културните институти в града.

От Районното мюфтийство не коментираха казуса.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук