Купуваме по-скъп стаж през 2019 г.

И тази година купуването на стаж ще струва по-скъпо. Причината е, че базата за изчисляване на вноската е по-висока поради увеличаването от 1 януари на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се на 560 лв. Затова и експертите винаги съветват хората да си напазаруват стажа по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, а с това и цената му.

През тази година размерът на вноската за един месец недостигащ стаж е 110.88 лв., а през миналата беше 100.98 лв., се вижда от съобщение на Националния осигурителен институт /НОИ/. Осигурителен стаж може да се купи във всеки банков клон.

Парите се внасят по сметка на Националната агенция за приходите (НАП) и в платежното нареждане се попълва съответния параграф. Информация за данните за сметката на НАП и параграфите в Кодекса за социално осигуряване се получават в банковия клон. В платежното нареждане се посочва конкретния период, за който се внасят вноските, и който ще се зачита за осигурителен стаж.

До 5 години стаж може да си купи всеки, дори и да не му предстои скоро пенсиониране. Според закона за осигурителен стаж се зачита времето на обучение в университета или за докторантура, но висшистите трябва да платят за всеки месец. Освен това и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория, също могат да си закупят стаж, който не им достига, но не повече от 5 години.

По данни на НОИ средният брой месеци осигуряване, които не достигат е 22. Броят на недостигащите месеци е без промяна през последните години.

И тази година се увеличава изискването за стаж на бъдещите пенсионери. От 1 януари 2019 г. на пенсия ще имат право мъжете трета категория труд, навършили 64 г. и 2 мес. и осигурявани 38 г. и 8 мес. Жените ще се пенсионират на 61 г. и 4 месеца, ако имат стаж 35 г. и 8 месеца.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук