Купуват 1637 машини за вота, МВР погва купувачите на гласове

Държавата чрез “Информационно обслужване” ще закупи 1637 машини за извънредния парламентарен вот на 11 юли. МВР пък вече индетифицира множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков след заседанието на служебния кабинет.  Той се закани, че срещу въпросните нарушители ще се предприемат всички законови мерки.

Рашков обясни, че на предходните избори е имало 9600 машини и сега трябва да се купуват нови, но договорката със “Сиела норма” пропаднала, заради неизгодната цена, предложена от фирмата.

Сега държавата щяла да преведе пари на ЦИК, които ще ги пренасочат към „Информационно обслужване“ и доставчика на устройствата. По-късно от МС уточниха, че са одобрени до Комисията да бъдат преведени до 10 млн. лв.

Рашков уточни, че машините ще бъдат товарени от Нидерландия и ще пристигнат в България до края на седмицата. “Машините ще бъдат ситуирани за съхранение и охрана там, където са онези машини, които послужиха за гласуването на 4 април. Обсъждаме възможностите по линия на международното сътрудничество да осигурим по-лесно транспортиране до нашата страна, за да може по-своевременно да осигурим възможност за тяхната настройка и готовност за ползване в изборния ден“, обяви Рашков.

Рашков каза, че вече са индетифицирали множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. „Спрямо тези лица в определен момент, ще се предприемат необходимите законови мерки. Нека всички, които се занимават с така дейност да знаят, че ние няма да останем безучастни“, обяви шефът на МВР цитиран от „Монитор“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук