Купувачите ще могат да проверяват онлайн дали колата е с предишни нарушения

Снимка: Капитал

При покупка на кола гражданите ще могат да проверяват онлайн дали предишният й собственик има тежки нарушения, които правят застраховката й „Гражданска отговорност“ по-скъпа. Това е един от вариантите за решаване на едно от най-спорните положения в проектонаредбата за въвеждане на системата „бонус – малус“, съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов пред Би Ти Ви.Вчера комисията представи подробно идеите си за въвеждане на системата, чиято цел е да се насърчат дисциплинираните шофьори и да се накажат предприемащите риск.

Савов каза, че сега проверка е възможна в гаранционния фонд на застрахователите по регистрационния номер, а вбъдеще ще е по номера на рамата на колата, който би трябвало да е известен на кандидат-купувача.

„Когато има възможност да се прехвърли лесно колата на свързано лице, ако това води до изчистване на малуса, а той (предишният собственик) продължава да кара безразсъдно, системата няма смисъл“, поясни Савов идеята застраховката да се обвърже не само с шофьора, но и с колата. „Отговорността е на шофьора, а собственикът да мисли на кого я предоставя, защото всеки може да даде законно ключовете и документите на всеки“, добави той.

Друг възможен вариант е при продажба на колата малусът да се „откупува“ от продавача, „изчиства по някакъв начин“, каза Савов.

Помолен да коментира друго спорно положение – че системата „бонус – малус“ няма да важи за държавните и общинските автомобили, представителят на КФН поясни, че това ще се отнася само за администрацията, но не и за държавните и общинските дружества.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук