Лепенки правят предметите умни. LiveTag използва Wi-Fi сигнали

Интелигентните, свързани към интернет устройства, наистина биха улеснили ежедневието, но те обикновено трябва да бъдат оборудвани с електроника, захранвана от батерии. Това може скоро да се промени, ако Wi-Fi системата LiveTag, достигне производство, пише „Монитор“.

Дело на екип от Калифорнийския университет в Сан Диего, системата използва обикновени евтини етикети, които могат да се прилепват към предмети от ежедневието, без електроника. Тези етикети имат схеми от медно фолио, които са отпечатани върху гъвкав, подобен на хартия материал и не използват батерии, микрочипове или допълнителни електронни компоненти.

Всеки етикет отразява радиочестотите, които се излъчват от съществуващ Wi-Fi рутер по уникален начин. Wi-Fi приемник, като този в смартфоните, приема тези отразени сигнали, но когато потребителят постави пръст върху етикета, временно нарушава отличителното отразяване на сигнала от този етикет. При засичане на това смущение, приемникът инструктира смартфона, компютъра или друго електронно устройство да извърши определено действие.

Като пример за приложение на технологията, екипа създава функционален интерфейс, „тънък, като лист хартия”, който може да бъде прикрепен към стена, дреха или друга повърхност и да се използва, като дистанционно управление за музикален плейър. Създаден да контролира различни функции на музикалния плейър, етикета разполага с бутон за възпроизвеждане / пауза, бутон за следващата песен и плъзгаща се лента за силата на звука.

Други възможни приложения включват етикети, които биха могли да следят, колко често потребителите пият от бутилка с вода или да проследяват кои продукти в даден магазин най-често се докосват от клиентите. Системата би могла дори да бъде използвана за наблюдение на възстановяването на пациенти с инсулт.

„Когато пациентите се завърнат вкъщи, те могат да използват тази технология, за да предоставят данни за тяхната двигателна дейност, въз основа на това как те взаимодействат с ежедневните предмети у дома – дали отварят и затварят вратите по нормален начин или дали могат да вдигнат бутилка с вода, например”, казва проф. Xinyu Zhang, водещ изследването.

„Продължителността, интензивността и честотата на техните дейности могат да бъдат записани и изпратени до лекаря им, за да бъде оценено тяхното възстановяване. И всичко това може да се направи в уюта на собствените им домове, а не да се налага да се връщат обратно в клиниката за преглед на двигателната дейност.”

Също така, като се променят материала и схемите, етикетите могат да отразяват Bluetooth, клетъчни или LTE сигнали. За момента, LiveTag разполага с ограничен комуникационен обхват от един метър.

Екипът работи по увеличаването на това разстояние, както и разработването на метод за производството на етикетите чрез стандартен печат с хартия и мастило.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук