Летни бури и в първите 10 дни от юни

На 30 май денят ще премине със спокойно и тихо време в западната половина на страната. В часовете до обяд ще има понижена видимост в някои ниски райони. След това ще се покаже слънцето, а облачността ще се разкъса. Дневните температури ще са в интервала между 25 и 30 градуса. Условия за опасни гръмотевични бури в часовете следобед и вечерта ще има в планините на Южна България и в областите около крайбрежието – краткотраен интензивен валеж с гръмотевици и риск от градушка.

Атмосферата ще остане неустойчива и в последния ден на май. През втората половина на денонощието на много места в страната ще се развиват локални гръмотевични бури.

В сряда и четвъртък времето ще е по-спокойно с много слънце, високи дневни температури около и над 30 градуса и превалявания на малко места. Около края на седмицата, в първите дни на юни ще остане топло и слънчево. Времето обаче ще е нестабилно с потенциал за краткотрайни следобедни летни бури.

В първата пълна седмица на юни времето ще запази неспокойния си характер. В периода от 5 до 10 юни прогнозите чертаят преминаване на пореден студен атмосферен фронт с традиционните при такива случаи летни бури, които засягат повече Западна, Централна и по-малко Източна България и конкретно Черноморието. Едва след това – около 12-13 юни, средносрочните метеорологични модели допускат над Източна Европа да се „настани” антициклон, с който времето да се успокои.

На фона на летните бури, изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) обяви, че не осигурява защита в Смолянска област и Родопите, където вчера паднаха обилни дъждове със силна градушка, в частност в общините Неделино, Мадан, Златоград и Девин. В различна степен са унищожени овощни и семейни градини, съобщиха от агенцията.

Осигурена е противоградова защита с ракетен способ в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково, и село Тъжа, а със самолетен способ – в Северна Централна и Североизточна България, допълват от пресцентъра на агенцията.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук