Лимити на обезщетенията за смърт ще има само за далечни роднини

ГЕРБ се отказва от предложението за лимит на обезщетенията за роднини при смърт на пътя, съобщи bTV. Ще бъде предложено лимит да има само за далечни роднини, които вече имат право на компенсации, и той ще е до 5000 лв. За промяната информира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Вълната от протести в последните дни, наред с цените на горивата, беше провокирана и от информациите за драстичен скок в цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Наскоро Стоянова предложи лимити на обезщетенията след смърт на пътя – 20 хил. лв. за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хил. лв. за брат или сестра и 5 хил. лв. при „емоционални отношения“.

Причината е решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение.

Застрахователите обявиха, че при липса на лимити застраховката „Гражданска отговорност“ трябва да скочи до и над 1000 лв.

„Ние предлагаме в Кодекса за застраховането да влязат текстове за установяване на методика за остойностяване на имуществените и неимуществени обезщетения при пътно транспортни произшествия.

Предлагам таван до 5 хил. лв. на неимуществено защитени на починал на всички роднини извън тесния кръг роднини, което значи родители, деца, съпруг, съпруга. Става въпрос единствено за неимуществени вреди и то само за роднини на починали“, поясни днес Менда Стоянова.

Ако това предложение не се приеме, застраховката „Гражданската отговорност“ може да се увеличи двойно, тройно и повече, напомни тя.

Менда Стоянова беше категорична, че исканията на протестиращите напълно да се оттеглят текстовете за лимитите ще доведе до поскъпване на застраховката.

Според застрахователите това е стъпка в правилната посока, но не решава изцяло проблема.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук