Личните лекари настояват да могат да назначават тест за COVID-19

Снимка:Цветелина Белутова Капитал
Личните лекари да могат да назначават тестове за COVID-19 при съмнение, а пациентите да бъдат изпращани в специални пунктове извън болничните заведения, където да се взимат проби при съмнения за вирусни инфекции, за да се подлагат на опасност болниците.

За това настояха днес в телевизионни интервюта представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Те предупредиха, че промяната трябва да бъде направена възможно най-скоро, защото с традиционното увеличаване на вирусните инфекции през есента ситуацията ще се влоши, и
уточниха, че вече работят по документ, в който да бъдат посочени ясни критерии, на които трябва да отговаря пациент, за да може общопрактикуващия лекар да назначи изследване на коронавирус, пише „Дневник“.

Не е редно цяла голяма София да се обръща към дежурния епидемиолог, за да се направи тест, каза пред БНТ Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС). Тя посочи, че в столицата има над 1000 общопрактикуващи лекари и пациентите се обръщат към тях, когато имат симптоми, но пък те не могат да им назначат изследване при съмнения за коронавирус.

В София и повечето големи градове трябва да се открият пунктове, към които да бъдат насочвани пациентите с COVID симптоматика, каза в интервю за Би Ти Ви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. По думите му в малките населени места има по-добра координация между личните лекари, регионалните здравни инспекции и здравната каса и подобни пукнтове вече са обособени. От големите градове обаче единствено Пловдив можел да се похвали с девет такива пункта.

През есента ще има повече пациенти с подобна на коронавируса симптоматика и за да бъдем ефективни, трябва да са добре диференцирани пациентите с коронавирус от тези с банални вирусни инфекции, каза Николай Бръзналов. По негови сметки в София пунктовете трябва да са поне три пъти повече, отколкото в Пловдив, т.е. поне 27.

„Ако всеки личен лекар знае къде да насочи пациент със съмнения за коронавирус, ще е е значително по-лесно. В момента има телефон на разположение, на който връзката не се осъществява много лесно. Има и телефон за извозване, но аз не мога да преценя по телефона дали пациентът е зле“, обобщи ситуацията Брънзалов.

По думите на Гергана Николова в тези пунктове ще могат да се взимат проби и за грип, което ще улесни работата през есента и зимата. Тя подчерта, че е добре те да са извън лечебните заведения, за да се държат разделени потоците от болни от коронавирус и пациентите с други заболявания.

В интервютата си и двамата лекари заявиха, че е редно разходите за тестване на пациенти за коронавирус да бъдат извадени от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и да се поемат от държавния бюджет. Николай Брънзалов посочи, че бюджетът на касата е направен преди да има се появи коронавируса, така че сега разходите около него топят средствата за лечение на другите заболявания, които продължават да съществуват.

След като говорим, че действията срещу коронавируса са въпрос на национална сигурност, някой трябва да поеме диагностиката на хора, за които има подозрение, че са заразени, включително и на неосигурените, коментира Гергана Николова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук