Личните лекари ще издават направления за PCR тестове от ноември

Личните лекари ще имат право да издават направления за PCR тестове от началото на ноември. Това каза пред БНТ председателят на НС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева.

По думите ѝ анексът към НРД ще бъде подписан до края на октомври. Не е ясно дали ще има лимити за направленията. Въпросът е на масата за преговори между БЛС и НЗОК.

Не е изчислено колко пари ще са необходими. Средствата, обаче ще бъдат осигурени от бюджета на НЗОК за 2020 година, обясни Жени Начева.

Ограничения в броя на назначаваните тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити, е недопустимо – това е позицията на Сдружението на общопрактикуващите лекари и затова настояват средствата да бъдат от държавния бюджет, а не от НЗОК.

За да се ограничи разпространението на COVID-19, личните лекари искат да се въведе и издаването на направления по електронен път, защото пациентите с остри респираторни заболявания ще се увеличат с настъпването на есенно-зимния сезон. Така няма да се налага пациентите да стоят пред кабинетите, където да контактуват с останалите.

До края на седмицата в лабораториите у нас ще има и комбинирани бързи тестове за грип и коронавирус. Така при наличие на симптоми за около 15 минути пациентите по-лесно ще разбират дали са носители на COVID-19 или са болни от грип. Тъй като бързите тестове обаче не са 100% надеждни, лекарите препоръчват евентуалният положителен резултат да се потвърди с PCR тест.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук