Локализираха горския пожар край Твърдица

Локализираха горския пожар в района на Твърдица. Опожарени са стотици декари иглолистна гора. В гасенето на огнената стихия се включиха и военни. Борбата с огъня продължи през цялата нощ.

Комисар Владимир Демирев, директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен и началник на щаба за ликвидиране на пожара, съобщи, че на места разпространението е ограничено. Но на други битката с огъня не е приключила. Действията са затруднени заради силно пресечения терен. Тушенето продължава.

Осигурени са допълнително жива сила и техника за борба с бедствието. На терен гасят 15 пожарникари с три специализирани автомобила, 70 горски служители от структурите на ЮИДП, 30 служители от военно формирование 22 220 – Център за подготовка на специалисти в Сливен, общо 30 души – служители на общинското горско предприятие и доброволци, от Твърдица. Осигурени са две верижни машини от „Мини Марица – Изток“ и горското ведомство.

В гасенето отново е оказал помощ хеликоптер от авиобазата в Крумово. Изградени са две просеки за пресичане на разпространението на пожара в планината, с обща дължина около 700 метра.

„Щабът за ликвидиране на пожара и всички, които участват в гасенето, вече едно денонощие работят в много тежки условия и полагат всички усилия да се справят със ситуацията. Благодарение на тях не бе допуснато огънят да създаде опасност за населените места“, коментира областният управител Минчо Афузов.

Припомняме, че пожарът избухна североизточно от Твърдица, в следобедните часове на 27 юли. Основната версия за причините е, че той е предизвикан от човешка небрежност. След пълното му локализиране ще бъде обходен теренът, за да се установи размера на засегнатата площ и евентуалната необходимост от допълнителни действия.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук