Лошо време бави изкачването на Атанас Скатов на К2

Алпинистът Атанас Скатов, който е част от експедиция, поставила си за цел да изкачи връх К2 при зимни условия, в момента е на 5000 метра надморска височина.

Тежки условия съпътстват опита на експедицията. Разпъването на палатки също е трудно, защото алпинистите са много, а лагерите са малки и не позволяват повече от 4-5 палатки наведнъж. Друг проблем, с който трябва да се справят, е хигиената. Самият Скатов се е разболял преди няколко дни и е имал стомашни проблеми, което малко го е забавило, но обясни в коментар пред bTV, че това не е необичайно при подобни изкачвания.

„Времето е много лошо на Базов лагер. Духа силен вятър и температурите са ниски. Не знам дали на върха е така. Благодаря най-сърдечно на всички, които допринесоха тази експедиция да стане реалност и България да има първо зимно изкачване на връх над 8 хиляди метра и то К2“, написа по-рано Атанас Скатов в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Най-големият проблем и сериозна опасност пред начинанието са именно силните ветрове. Алпинистите няма как да направят опит да покорят върха, ако ветровете не утихнат, но ще чакат колкото е необходимо, за да продължат пътя си нагоре.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук