Любители на българския фолклор се събраха „На събор край Тунджа“ в Крушаре

„На събор край Тунджа“ привлече днес в сливенското село Крушаре ентусиасти и любители на българския фолклор. Регионалният събор е традиционен и се провежда през година. В него участват фолклорни колективи и индивидуални участници от Сливенска област. Организатор е Община Сливен със съдействието на кметството в село Крушаре и местното Народно читалище „Искра – 1929“.

Тазгодишното издание откри зам.-кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който бе сред гостите на празника. Той поздрави домакина на проявата – кмета на Крушаре Димо Станков, всички участници в събора, жители и гости на селото.

„Вече 30 години това събитие ни напомня колко многолики и богати са нашето фолклорно творчество и обредност. Те оживяват и пред младото поколение и разкриват необятната си красота“, обърна се към присъстващите зам.-кметът. На децата и на младите хора той пожела те да бъдат посланиците, тези, които в годините занапред, ще популяризират българската фолклорна съкровищница и ще поддържат живи огъня на традициите. На участниците и журито той пожела успех, а на гостите – приятни емоции с програмата на събора.

Гостите и участниците поздрави и кметът на Крушаре. Той изрази радостта си, че за пореден път селото е домакин на проявата. На всички той пожела да се забавляват и насладят на фолклорните изпълнения, а на самодейците – достойно представяне. Сред присъстващите на откриването бяха още общински съветници от местния парламент в Сливен.

Фолклорната проява е с конкурсен характер. Тази година над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации ще се изявяват с изпълнения на сцената. Те ще бъдат оценявани от жури в състав – доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист, етнолог при БАН, Станка Иванова – хореограф и Петя Григорова – музикален педагог и изпълнител.

В програмата си колективите могат да включат възстановка на обичаи от пролетната и лятна обредност като – Трифоновден, Сирни Заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и др. Могат да бъдат включени и обреди от жизнения цикъл – раждане, кръщаване, сватба, смърт. На събора може да се правят възстановки и на трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба, ново брашно и др. Самодейците могат да се представят и чрез музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения, както и разказване на приказки и анекдоти, детски игри, представяне на традиционните занаяти в селищата и др.

За отличените на първите три места, са предвидени парични награди от Община Сливен. Грамоти и сувенири ще получат всички участници в програмата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук