„Магията на вятъра“ вече очарова Сливен

Международният фестивал на изкуствата „Магията на вятъра“ бе открит снощи на среща във фоайето на Държавния куклен театър в Сливен. Поканата от директора Ефимия Павлова уважиха дългогодишни приятели на изкуството и на екипа на театъра, организатор на четиридневните празници.

Шестото издание на фестивала се провежда след тежките години на пандемия, благодарение на Министерството на културата и на Община Сливен, заяви Ефимия Павлова. „Благодаря най – сърдечно на всички, които бяха непрекъснато до нас“, отбеляза тя.

Зам. кметът Пепа Чиликова поздрави домакините и ги увери, че Община Сливен ще продължи да подкрепя кукления театър и занапред, както винаги го е правила досега. През фестивалните дни ни очакват изключително много изненади, приятни срещи, богата и разнообразна програма, допълни тя. „За нас е чест, че този фестивал е част от програмата за празника на нашия град. Искам да пожелая на всички да бъдете докоснати и вдъхновени от магията на сливенския вятър“, каза още Пепа Чиликова.

Вечерта завърши с „Бяла приказка“ – обичано представление по текстовете на Валери Петров.

Откриването бе предшествано детски творчески ателиета, бяха показани постановки на куклениците от Ямбол и гостуващи творци от Норвегия. Актьори в костюми завладяха ларгото,създадоха изключително настроение и усмихнаха минувачите. А в художествената галерия „Димитър Добрович“ бе открита авторска изложба на режисьора Яна Цанова и бе отбелязан 80-годишния й юбилей.

Международният фестивал на изкуствата „Магията на вятъра“ се отличава от други подобни събития в страната с представянето на арт форми, ситуирани в различни пространства – представления в зала, улични театрални спектакли, творчески работилници и ателиета, изложби, концерти и кръгла маса, чито тема на тазгодишното издание ще е за децентрализацията на културния живот.

Подробности за богатата фестивална програма може да бъдат прочетени в сайта на ДКТ – Сливен чрез линка

https://puppets-sliven.eu/festival/forms/

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук