„Малките български хора“ искат равен шанс когато си търсят работа

Достъпност на архитектурната среда и дискриминация при търсене на работа, са сред основните проблеми, с които се сблъскват в ежедневието си малките хора в България. Днес НО „Малките български хора“ направи информационна среща в Сливен под наслов „Равен шанс за малките хора в България“, за да представи пред общността и местните власти трудностите, които срещат и да намери съмишленици, с които да работи за тяхното преодоляване. „Четирима са малките жители на Сливенска област, които членуват в НО „Малките български хора“. Общата ни членска маса за сега е 160 човека, но има поне още толкова малки хора в страната, които не членуват при нас и ще се опитаме да ги приобщим, каза Светослав Чернев, президент на Национална организация „Малки български хора“.

По думите му, все още има проблем с обществото що се отнася до толерантност и приемственост. „Около 60 % от членовете ни са без работа, работодателите не ни дават шанс и възможност, оценяват качествата на труд на базата на ръста ни и така осъществяват непряка дискриминация спрямо нас. Нямат мотиви да не ни вземат на работа, посочи още той.

Малките хора се опитват да реализират програми за приобщаване на децата с нисък ръст в училище. Като пример за успешна интеграция Чанев разказа за случай в Сливен от прди две годни. „Имаше дете с нисък ръст, което трябваше да бъде в първи клас, ние направихме родителска среща, за да може родителите да разкажат на децата си как да го приемат и резултатите са много добри, разказа той.

Малките хора могат да получат психологическа подкрепа, помощ за достъп до качествени здравни услуги както и много други вид услуги и консултации в Центъра по проблемите на малките хора, които се намира в столицата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук