Манията FaceApp. За дребния шрифт, който милиони хора не видяха

Ако наскоро сте поглеждали какво се случва с приятелите във Facebook, няма как да не сте забелязали как много от тях изведнъж са започнали да изглеждат 80 – 90 годишни. Вълната тръгва от едно приложение, наречено FaceApp, което, подобно на много други фотообработващи програми, дава възможност на потребителите да видят как биха изглеждали на преклонна възраст, с по-дълга коса или с мустаци. Тук обаче забавната част прави кратка пауза.

Четенето на дребния шрифт е препоръчително. Според общите условия на апликацията с един клик хората се съгласяват да предоставят “безвъзмездни, постоянни и изключителни” права на FaceApp да използва снимките им. Това означава, например, че вашето лице може безпроблемно да се появи върху билборд за реклама на перилни препарати в Москва. Приложението вече има достъп до снимките на около 100 милиона души от цял свят, пише „Свободна Европа“.

“Може да кажем, че има проблем, защото снимките позволяват установяване самоличността на лицето и представляват лични данни, коментира пред Свободна Европа Емил Георгиев – адвокат и преподавател по интелектуална собственост.

Корените на FaceApp

FaceApp е разработен от базираната в Санкт Петербург компания Wireless Lab. Изпънителен дитектор е Ярослав Гончаров, който преди този проект е бил на същата позиция в Яндекс – руската версия на Гугъл. Приложението работи от 2017 година, а през 2018 влезе в новините, след като много потребители обвиниха компанията в расизъм заради така наречените “етнически филтри”. Сега на фокус е едно притеснение: че приложението не е комуникирало ясно, че снимките се пазят в облак, а не на устройствата на потребителите. Не е ясно и дали тези данни не се предоставят на трети страни.

Според изявление на главния мениджър Гончаров съхранението се случва на сървъри извън Русия. Посочени са три локации – САЩ, Сингапур и Ирландия. Адвокат Емил Георгиев смята, че в това изброяване на държави Ирландия е “особено интересна, защото и ние, и Ирландия сме членове на ЕС”.

Това означава, че там се прилага GDPR и потребителите могат да изискват от Wireless lab информация дали и какви техни данни се обработват. Могат да изискват и заличаване.

“Ако има български потребители, които смятат, че правата им за накърнени, могат да се обърнат към българската Комисия за защита на личните данни, а тя от своя страна по служебен път да се свърже с комисията в Ирландия, която да предприеме някакви действия.

Въпреки че част от екипите на FaceApp се намират в Русия, данните на потребителите не се пренасят в страната, става ясно от изявление на Wireless lab. Компанията отрича да продава или да споделя данни с трети страни. “99% от потребителите не се логват и затова нямаме достъп до никакви лични данни. Повечето снимки се изтриват от сървърите в рамките на 48 часа след качването им”, се казва в становището, цитирано от TechCrunch.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук