Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7 клас – на 15 и 17 юни

Учебната година ще приключи дистанционно и няма да се удължава. Учениците ще се върнат в класните стаи само за важните изпити. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Ще се спазят всички противоепидемични мерки при провеждането на изпитите –  по-голяма дистанция и дезинфекция. По време на изпитите децата ще са по-малко в стаите. Квесторите също ще са по-малко – по един в класна стая. Няма да се допусне струпване отвън преди изпитите. За това ще помогнат служители на МВР.

Държавните зрелостни изпити ще са на 1 и 3 юни.  Те ще започнат в 9 часа. На 2 и 4 юни ще се проведат матурите, които са по желание.  С оценката от тях може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед – от  8 и от 14 часа.

При матурите отпадат въпроси от цикъла на Вапцаров и „Железния светилник“ на Димитър Талев.

„Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина“, посочи Вълчев.

Учениците ще могат да се явят в училище и за повишаване на оценките в 12 клас.

Изпитите след 7 клас на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни по математика.

На 5 юни ще са изпитите за придобиване на професионална квалификация.

Национално външно оценяване след 4 и 10 клас няма да има.

През лятото, ако условията го позволяват, ще се проведат присъствени дейности за учениците, които не са били включени в електронното обучение.

„Колкото до детските градини, рискът е голям. Нашите проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момента не бива да се променят“, посочи Красимир Вълчев.

Обсъжда се удължаване на отпуската за непедагогическия персонал.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук