Махат закуските по БДС от детските заведения, производителите – против

Отпада задължението на детските заведения за деца от 3 до 7 години да купуват и да готвят с продукти по БДС. Това се предвижда в проект на Наредба на задравното министерство, срещу която се обявиха производители. Те призовават да се приложи редовната рецепта, а именно премиерът Бойко Борисов да блокира документа.

„За всички производители у нас е важно в наредбата да бъде разписано всички храни, свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, месни продукти и други,  да са по БДС. Защото именно те гарантират качеството“, коментира пред BGONAIR Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопекарите.

„Целта ни е да формираме вкусовите качества на децата от най-ранна детска възраст. Те трябва да знаят коя храна е полезна за тях и коя носи печата за качество. Тези мерки за запазване на традиционното хранене съществуват във всяка една държава по света. Освен това те стимулират и националния бизнес“, подчерта тя.

Проф. Донка Байкова отбеляза, че е изключително притеснена от случващото се, тъй като става въпрос за здравето на бъдещото поколение на България. „Преди наредбата, която предстои да бъде утвърдена, възниква въпросът дали това, което децата ще консумират в действителност ще бъде най-доброто за тях“, каза тя.

По думите ѝ, приетите през 2018 г. утвърждават изключително високо качество в храните, които консумират децата и са съобразени всички изисквания на физиологичните норми.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук